Rabu, 16 September 2009

busker's blues the sambungan..

si manikam juga lah yg kenal si johar.semua tau pepatah tu.
kita saja yg faham apa yg kita buat.yg tak faham dan tak mahu faham tu, biarkan mereka.
jangan cemuh jangan kutuk jangan musuhi mereka.kita buat je kerja kita.busking ke.melepak ke.asal bahagia.jangan mencopet,jangan meragut,jangan mengumpat,jangan mengata perihal orang sudah.tu lagi me'neraka'kan dan membinasakan kamu.

"don't criticise things you don't understand"

memang lah, di kl atau mana2 di malaysia ni,main muzik di jalanan nampak low class.ada pemuzik2 yg aku tahu dakwa mereka busker.busking di negara atas angin saja masa student days.australia la.london la.new york la.atas angin belaka.bangga dorang tu.tapi nak busking kat kampong sendiri malu.apa yg bersarang dlm otak dorang tu? aku tak mahu tau.bagi aku,salah macam tu.kalau kita sendiri tak angkat darjat negara sendiri.siapa nak buat? busking pun boleh boleh angkat darjat negara ke? boleh apa! jangan ingat orang politik saja berjuang.kita orang seni,berjuang cara seni.ada penyanyi2 atau artis2 yg ke luar negara promo malaysia.tu cara dorang.jangan cerita pasal di sponsor atau begitu begininya.kita boleh faham cerita2 di sebalik tabir.busker yg tak keluar negara tapi di tonton oleh orang luar negara yg dtg sebagai pelancong beri tepukkan,tabik hormat dan 'thumb up' pada persembahan jalanan kita.apa itu tak di kira mengangkat darjat seni negara?.besar kecil sama saja.ianya tetap penghargaan.

only those who know,they knows.that's the key word.

dulu memang aku pun terperangkap oleh pandangan serong orang2 yg berfikiran serong .tapi kini tak lagi .aku dah tua.aku dah matured dgn persekitaran aku.tapi dlm hati kita mesti betul dan yakin.aku busker.aku tahu apa yg aku buat.

3 ulasan:

binjidan berkata...

kita tau sendiri sudah..orang lain tak paham lantakkan..

aku berkata...

lu memang busker bro.
pas raya nanti tingin nak tgk lu busking.

Nan Blues berkata...

silakan bro.ni busking x payah promo2..sapa nak dtg tengok kita ok..x nak tengok pun kita ok.ni syarikat2 besar yg taja konsert2 artis x brani buat.