Ahad, 8 November 2009

Busking jalanan terus terpinggir dan tergugat.


Pada n3 yg lepas,aku menceritakan tentang busking di jalan hang kasturi.kali ni aku menyambung lagi keadaan di situ, di mana kami buskers, berseni seadanya, berseni cara kami.


Oleh kerana cuaca sering hujan di waktu petang sejak beberapa minggu kebelakang ini,maka selama itu juga aku tak berkesempatan turun ke jalan hang kasturi untok busking.ada beberapa hal keluarga yg mesti didahulukan, juga menghalang.

Hari ahad 8/11.2009 baru ni berkesempatanlah aku turun busking.hari tu hujan juga tapi tak lah hingga ke petang. Cuaca panas selepas hujan memberi semangat hari itu.


Sebaik sampai di tempat keramat busking, pandangan aku di sambut oleh kehadirin sebuah trak pengangkut dbkl, terpogok di tengah laluan pejalan kaki itu.peniaga minuman & makanan dan penjual kecilan lansung tak kelihatan.dlam benak aku tentunya kehadiran penguatkuasa dbkl yg membuat peniaga kecilan ini semua menghilang.mereka penguatkuasa dgn peniaga2 ni selalu main kejar kejar.tapi hari ini keadaan agak berlainan.


Kelibat kawan2 busker lain juga tak kelihatan hari tu.nik atau syed yg kebiasaannya ada waktu begitu, juga tidak kelihatan.mungkin mereka ada urusan di tempat lain.maka aku pun busking lah bersorangan hari itu.trak penguatkuasa di hujung sana aku di sebelah sini.masing2 dgn urusan masing2.ramai orang yg berhenti menonton hari itu.berbeza juga pada kebiasaanya,penonton hari itu berdiri hampir sekeliling tempat aku berdiri dan bernyanyi.teringat aku waktu saperti arwah busker sidek dahulu, begitu lah keadaannya.sumbangan pun agak baik.memang aku tak pergi keliling buat 'porter'.aku cuma 'porter' dgn kata2 atau celoteh2 aku selepas bernyanyi.aku nampak ada tindak balasnya.


Lama juga aku busking bersorangan hingga syed pun muncul.aku dah agak letih ketika tu.maklum cuaca panas.tak berapa lama syed bermain, aku nampak dari jauh trak dbkl yg dari tadi terpogok di hujung sana bergerak perlahan dan berhenti betul2 di hadapan ruang kami.aku dan syed terus terlindung dari orang ramai yg menonton.kami agak kecewa berhadapan keadaan itu lalu kami terpaksa berhenti.kedengaran beberapa orang dari kalangan orang yg menonton tadi melaungkan kata2 yg tak berapa jelas.tak apalah,mungkin rezeki hari itu.
lagi pun,itulah hakikat kehidupan di jalanan.kawan aku syed merungut kecewa sambil menyindir petugas dbkl yg berdiri berhampiran.
pegawai dbkl yg aku jangka hampir pencen itu meghampiri kami.alasan nya aktiviti di situ mendapat rungutan dari orang ramai.setelah hampir 30 tahun seni jalanan berjalan di situ maka baru hari itu rungutan orang ramai mendapat layanan dbkl.orang ramai tak pernah merungut atau komplain tentang betapa jalan hang kasturi itu kotor dgn sampah sarap.setelah mendapat sindiran pedas dari syed maka pegawai hampir pencen itu menjelaskan dia hanya menjalankan tugas atas komplain orang ramai.ya, memang betul.mereka hanya menjalankan tugas.tiada gunanya kita bertaki dgn tindakkan mereka.


aku tak gusar.selama aku busking hujung minggu di jalan hang kasturi,itulah pertama aku berhadapan dgn keadaan demikian.biasanya penguatkuasa dbkl tidak pernah menghalang kegiatan seni jalanan ini.mesti lah ada sebab2 tertentu sekarang mereka melibatkan juga kegiatan sini jalanan dlm 'operasi bersih' mereka.irama2 dan bunyi2an dari alunan lagu2 yg kami dendankan pun jadi saperti sampah sarap pada hari itu.


aku di beritahu oleh pegawai yg bertugas, dbkl sebenarnya juga mempunyai pegawai unit matagelap mereka yg mengawasi sekitar kawasan itu.mereka sedar tentang kehadiran penjual2 kecilan yg semakin hari bertambah ramai dan mencacatkan pemandangan awam disitu.mereka juga tahu akan kegiatan seni jalanan di situ.ada buskers yg busking sambil menyelitkan unsur politik yg sememang tidak di senangi oleh mereka.


Bagi aku yg sudah lama berbusking ini, buskers sebaiknya jgn berpolitik di ruang busking itu.ianya tidak memberi kebaikan lansung pada kegiatan yg sudah berjalan selama ini.busking saja lah dgn yg sepatutnya.mainkan saja lagu yg memberi mesej tanpa menyentuh mana2 pihak atau lagu2 biasa saja. santai berhibur begitu.relaks dan damai.ada ruang lain kalau kita mahu menyanyi,berseni sambil berpolitik.tidak semua yg menonton bersetuju dgn apa yg kita mesejkan.mereka manusia yg punya cara fikir mereka sendiri.
Dari apa yg di beritahu oleh pegawai yg bertugas,aku rasa memang sedikit sebanyak ada impaknya pada scene busking selama ini.yg ruginya hanya kita.setelah sekian lama ruang itu kita jadikan ruang merehatkan minda, kini tergugat.bagi kawan2 busker yg demikian, mereka mungkin boleh ketempat tempat lain yg di sediakan atau di anjurkan oleh rakan2 sealiran,tapi bagi yg tidak punya pilihan,yg suka bertumpu di ruang lama itu, tentu tergugat.
Lihat saja gambar yg aku rakam setelah kami terpaksa berhenti.keadaan yg tidak ceria dan lengang.hanya trak yg hodoh terpogok di ruang itu.waktu hanya baru jam 5 petang.


harap kita dapt kembali ke jalan itu. berseni tanpa gangguan.saperti biasanya.kembalikan ceria dlm hidup ini.

Tiada ulasan: