Selasa, 16 Februari 2010

Titip Rindu Untuk Ayah


ada lah sebuah lagu yang puitis dari penyanyi favorit kita semua,Ebiet G Ade.Kerap juga aku nyanyi lagu tu bila busking.Ada masa aku rasa sebak bila menyanyikan lagu itu.

Bukan apa, bila kita hayati senikatanya, memang menyentuh kerana kita ada ayah dan kita juga adalah ayah kepada anak2 kita.Perasaan tentu tersentuh.

Cuti raya cina baru ni jatuh pada hari ahad.Menjadikan cuti hujung minggu empat hari.Lama juga tu.Pada mulanya aku bercadang untok balek ke kampong di Kuala Lipis.Tapi terpaksa aku lupakan hasrat itu.Aku di panggil untok ke Pekan.Apok aku yg berusia 83 tahun masok semula ke hospital setelah sebelum itu di rawat selama empat hari kerana masalah jantung.


Apok adalah panggilan lazim untok ayah atau bapa bagi orang daerah Pahang Barat.Kuala Lipis,Benta,Raub,Jerantut.


Bergerak lah aku menuju ke Pekan awal hari ahad itu.Isteri dan anak baru lahir tak ikut.Maklum masih dlm pantang untok berjalan jauh.Anak2 yang dewasa pun tak ikut sama.Masing2 dah dewasa..program sendiri lebih penting.Maka anak2 yg kecik saja yg suka mengikut.Bila nanti mereka dah dewasa..akan saperti saudara besar mereka juga mungkin.Punya program sendiri.Tinggal lah aku sendiri.Cats In The Cradle.

Perjalanan empat jam melalui lebuhraya pantai timur di iringi oleh irama country rock..blues yg memang tak sunyi sepanjang perjalanan.Tapi fikiran aku juga melangkau jauh mengimbau kenangan.Mengingat apok..dan bila tiba masa aku pula nanti sebagai bapa yg bakal tua dan mengharap anak2 dtg menjenguk pabila sakit dan kerinduan..kesunyian.Kalau ajal tak datang awal.


Aku tidak pernah di besarkan oleh ayah sendiri.Sejak aku berumor lima tahun, aku tinggal dan di besarkan oleh emak saudara kepada ayah aku.Aku tak pernah tahu bagaimana rasa kasih sayang saorang yg bergelar ayah.Semasa membesar dgn keluarga lain,pernah juga apok dtg sekali sekala sekiranya apok punya urusan di Kuala Lumpur.Tak pernah seingat aku, apok punya masa yg panjang bersama aku.


Apok punyai tiga perkahwinan.Emak aku ada lah isteri apok yg pertama.Punyai lima orang anak.Isteri kedua pula dari kampong daerah Lipis juga ia itu kg. Relong.Apok punya dua orang anak dgn isteri orang Relong itu.


Apok sewaktu muda sangat kemas orangnya.Dia membesar dgn keluarga inggeris pengurus ladang di seberang sungai Jelai.Ladang Selborne.Ayahnya juga berkerja dgn pengurus ladang itu.Tuan Marsh.Orang inggeris itu lah yg banyak memberi tunjuk ajar dan peluang pada apok .Di ladang Selborne itu,ayah di beri peluang berkerja yg berkaitan jentera.Apok juga menjadi pemandu kepada Tuan Marsh.Dari situ lah apok banyak menimba pengalaman dan mengikut cara inggeris.Dari gambar2 lama apok,apok lah yg paling 'stand out' dari cara stylenya.Berkot,tali lehernya dan kasut kilatnya.Memang stailo.Tak perlu ke kota Kuala Lumpur.Di ladang Selborne itu sudah tersedia segala keperluan dan kesukaan cara inggeris.Maklum di tahun 50an.Cara dan stail begitu bukan berkiblat ke Kuala Lumpur tapi Singapura.


Awal tahun 60an keluarga tuan Marsh pun pulang ke England.Apok pun tidak lagi berkerja di ladang Selborne.Apok yg punya kemahiran enjin dpt pula berkerja dlm syarikat bas Mara yg masa itu mula beroperasi di Kuala Lipis.Berkerja sebagai pemandu bas laluan Kuala Lipis-Padang Tengku memberi ruang pada bertemu ramai orang.Apok memang cukup terkenal di sekitar Lipis.Kemudian apok di naikkan menjadi pengurus perkhidmatan bas Mara di Kuala Lipis.Mungkin dari situ mempunya keupayaan punyai saorang lagi isteri.Maka berkahwin lah apok lagi satu.Ini memporak peranda rumahtangga yg pertama.Maklum, emak aku tak dapat menerima keadaan itu.Waktu sekitar ini juga lah aku di beri untok di bela oleh emak saudaranya yg tinggal di Kuala Lumpur.Di fahamkan, waktu itu aku sangat comot penuh kudis dan juga punya penyakit angin pasang.Maka di bawa lah aku tanpa mengetahui sangat tentang kehidupan kasih sayang keluarga.


Satu hari ketika aku berumor sembilan tahun, apok muncul di rumah emak saudaranya di Selayang Baru.Hari itu, apok rupa hendak berlepas ke Sabah.Apok berkerja di Sabah tapi aku tak pernah tahu berlama apok di sana.Aku tak pernah peduli.Maklum aku sudah membesar dlm suasana lain.Apa yg aku faham masa itu, apok sudah meninggalkan rumahtangganya di Kuala Lipis.Mungkin bercerai ke apa aku tak pernah faham.Hanya sekali sekala bila aku di bawa pulang ke kampong,aku lihat kehidupan emak dan adek beradek aku berbeza.Blues sekali.Tanpa apok.Tapi hidup berjalan terus.


Beberapa tahun selepas itu, dengarnya apok pulang dari Sabah.Tidak berapa lama setelah kembali dari Sabah apok bertemu jodoh lagi.Kali ini apok berkahwin dgn orang Pekan.Isteri ke tiga apok adalah anak kepada pak sheik.Itu lah isterinya yg kekal sampai kini.Apok punya tujuh orang anak dgn isteri ke tiganya itu.Apok bertugas sebagai ketua bengkel syarikat bas di Rompin pula.


Apok mengira keadaannya agak settle dgn perkahwinan nya kali ini.Maka dia mengambil peluang mengambil kesemua anak2 dari bekas isteri pertama dan keduanya.Dengarnya ini sangat melukakan hati bekas isterinya.Emak aku dan mak oda Esah.Satu hari apok muncul dgn isteri barunya, mak oda Zahrah di Selayang Baru.Tujuan apok ialah untok mengambil aku pula di jagaan emak saudaranya,wan Kesom.Tapi wan Kesom dan suaminya tok Dolah berkeras tidak melepaskkan aku.Aku pula kebingungan waktu itu.Sekiranya aku berjaya di ambil oleh apok ketika itu, tentu kehidupan aku berbeza hari ini.


Dari apa yg berlaku dlm kehidupan ini.Dapatlah aku faham, apok bukanlah seorang yg tidak bertanggungjawab membiarkan anak2 tanpa belaan.Kehidupan yang jalan ceritanya begitu.Aku tak mahu jalan ceritanya begitu.Tapi ianya berlaku mengikut kehendaknya.Susah untok di fahami.Memang sewaktu kecil aku kerap sedih bila di ajukan tentang ibu dan bapa.


Kini kesemua kami sudah dewasa dan punya keluarga sendiri.Perhubungan kami adek beradek yg berlainan ibu di kira baik.Kami dari ayah yg sama.Darah keturunan yg sama.Memang lah banyak perkara dan ingatan yg tidak diingini.Tapi itu semua sudah berlaku.Berlaku dan berlalu.Apakah boleh di ubah?


Ini selalu dlm ingatan aku.Ayah aku melalui kehidupan yg begitu.Kata orang tentu akan ada antara anak2nya akan turuti jejak langkah ayahnya.Tuhan sja yg tahu.Setakat ini belum ada antara adek beradek aku yg sudah berkahwin punya perkahwinan lain.Memang ada cerita2 harunya.Tapi itu lah onak dan ombak kehidupan yg di lalui.Ini bukan drama melayu.Ini cerita kehidupan .


Walau apok punya ramai anak2 dari tiga isterinya.Kesemua anak2 nya punya status yg biasa saja.Tidak ada yg kaya raya.Tidak pula yg papa kedana miskin melarat.Tidak ada yg boleh di banggakan oleh apok.


Memang sebagai bapa, kesemua kita mengharapkan segala kebaikan dari anak2.Tapi kalau tak kesampaian..apa yg perlu di kesalkan? Dari itu, aku sendiri tak pernah bercita cita dan berharap sangat.Kalau anak2 dapat datang menjengok dan berdamping buat seketika, itu cukup sebagai satu moment yg sangat bahagia.Percaya lah. Tapi hari ini ramai anak2 yg terlalu sibuk dgn urusan masing dan keluarga masing2.Cats In The Cradle.


Begitulah antara jutaan kisah dalam kehidupan kita.Masam dan manis.Indah dan kusam.


Seorang ayah ialah seorang yg melindungi dan bertanggungjawab ke atas keluarganya.Berkerja keras mengisi keperluan anak dan isterinya.Isteri2nya.Memberi kasih sayang pada anak2 tanpa berbelah bagi.Sebagai anak yang baik, terdidik dgn cara pemikiran yg baik, tentu tidak mampu melupakan ayah atau ibu.Ini naluri kemanusiaan.Bukan soal agama atau apa.Di mana budaya atau cara hidup sekali pun.Kasih dan sayang tak boleh di lerai begitu sahaja.


Kasih ibu membawa ke syurga...kasih ayah sepanjang hayat.


3 ulasan:

Pengembara silam, berkata...

Bro..Satu catatan perjalanan hidup yg berwarna-warni..Tapi yg pasti kita menuju ke tempat yg sama..

Nan Blues berkata...

Pengembara silam:Kitaran hidup.Terima kaseh.

ubilepih berkata...

Bro..apok aok dah sihat ke?
Dia muda setahun je dari apok keh...ya hidup dan kehidupan Blues itu medewasakan kita...Melihat garis2 Tua di wajoh apok,jadikan wa teringin menulis lirik BLUES BUAT AYAH pulok..ahak..ahak..